top of page

Andmeanalüüs Tableau abil – kuidas seda iseseisvalt õppida?

Äri- ja andmeanalüüs muutub iga päevaga aina nõutumaks oskuseks. Vaadates tööportaalide töökuulutusi on seal iga päev mõni uus andmeanalüütiku kuulutus, olgu siis ametinimetuseks ärianalüütik, andmeanalüütik või lausa data scientist vmt.  Meie isiklikus- kui ka majanduselus kasutatavad süsteemid ja töövahendid loovad aina enam andmeid ning see on üks oluline põhjus, miks analüüsi oskus muutub pidevalt tähtsamaks.


Analüüsi teostamiseks on nutikas kasutada  ärianalüütika ja andmeanalüüsi tarkvara, mille õppimiseks on käepärast ka head õppematerjalid. Nüüd juba kuus aastat on hinnatud Gartneri poolt ärianalüütika tarkvarade liidriks Tableau. Tableau sobib väga hästi kasutamiseks ärikasutajale, ehk siis sellega töötamiseks ei pea omama IT alast haridust. Pigem tuleb kasuks eelkõige hea arusaamine oma ärist ja analüüsitavatest andmetest. Head eeldused töötamaks Tableau-ga on sageli kontrolleritel.


Tableau kasutamine on lihtne ja enamik tööd toimub valdavalt hiirega drag-and-drop põhimõttel. Analüüs toimub visuaalselt. Sõltuvalt kasutatavatest andmetest soovitab Tableau, milline on sobilik graafiku tüüp. Lisaks ei pea enne analüüsi alustamist täpselt välja mõtlema, millist graafiku tüüpi sa kavatsed kasutada – vaid see ongi osa analüüsist, et proovida töö käigus erinevaid andmete visualiseerimise viise ja leida just käsitletava probleemi jaoks sobivaim tüüp, mis aitab uusi avastusi leida.


1) Lae alla Tableau prooviversioon


Õppimise alustamiseks tuleb tarkvara alla laadida ja paigalda oma arvutisse. Selleks võid kasutada Tableau prooviversiooni. Tableau töötab nii PC kui ka Mac keskkonnas. Kui sa kasutad vaid andmeid, mida oled valmis avalikustama ja sulle sobib ka oma tulemuste salvestamine avalikku profiili, siis võid kasutada ka Tableau Public tasuta keskkonda.


2) Vaata Tableau õppevideoid


Tableau kodulehel on väga head juhendavad õppevideod, mis aitavad loogilises järjekorras olulised oskused omandada liikudes üldisest tutvustusest ja andmetega ühendumisest kuni visuaalse andmeanalüüsi ja interaktiivse juhtimislaua loomiseni. Videod on jaotatud rollide lõikes nelja gruppi:

  1. Creator

  2. Explorer

  3. Viewer

  4. Admin

Analüütiku oskuste omandamiseks piisab esialgu Creator ehk Looja videote vaatamisest. Teised rollid on eelkõige jagamiseks mõeldud ja tulevad kasutusele kui organisatsioonis on Tableau kasutajaid või analüüsitulemite tarbijaid juba rohkem.


Kõikides videotes on kasutusel Tableau-ga kaasa tulevad näidisandmed, millega on hea harjutused kaasa teha. Hiljem tasub kindlasti ka oma andmetega proovida sarnaseid harjutusi sooritada, et oskused paremini omandada. Oma andmetega tekib kasutajal alati parem seos ja seeläbi on ka õppimine lihtsam. Videote juures on ka lingid teemaga seonduvatele lisamaterjalidele.


3) Kasuta Tableau õppekogumikku


Tableau poolt on koostatud üldisem õppekogumik: Tableau Starter Kit. See on põhjalikum programm, kus on lisaks Tableau Desktopi kasutamise videotele lisatud ka teemaga laiemalt seotud materjale. Näiteks visuaalse analüütika parimad praktikad, milline graafiku tüüp on mis olukorras sobilik ja kuidas tagada parim jõudlus. Õppematerjaliks on siin lisaks videotele ka artiklid ja whitepaper-id.


4) Otsi täiendavaid materjale internetist


Kui oled juba baasoskused omandanud, siis vaata julgelt täiendavaid materjale ka laiemalt internetist. Tableau kohta on mitmeid häid blogisid ja enamasti leiab küsimusele vastuse just Tableau enda foorumist. Ka ülal mainitud Tableau Public on väga hea õppematerjali keskkond, kust võib leida endale sobiva valdkonna analüüsi ning selle pealt ideid leida ja see ka alla laadida. Huvitav keskkond on ka Makeover Monday, kus iga nädal võetakse üks uus andmestik ning kõik huvilised saavad selle kohta oma andme visualisatsiooni luua ja teistele jagada.

Kindlasti leiad kasulikke materjale oma valdkonna spetsiifilistest webinaridest või näidislahendusest .


5) Andmeanalüüsi koolitus instruktoriga


Tableau-d on väga lihtne õppida ja kasutusele võtta. Kuid reeglina tagab fokusseeritud koolitus veelgi parema investeeringu tasuvuse. Koolituse käigus saad kiirelt omandada andmeanalüüsi parimad praktikad ning ka oma küsimustele kohapeal vastused. Kui soovid lisaks iseõppimisele ka instruktoriga koolitust, siis tutvu ka meie koolituste valikuga ja võta meiega ühendust ning leiame sulle sobiva lahenduse.

Post: Blog2 Post
bottom of page